Winnaar Rein Leentfaar maakt opnieuw geen enkele fout

Wat hebben een Eskimo, een Ajacied en Cubanen met elkaar gemeen? Ze kwamen allemaal voorbij tijdens het Groot Goois Dictee.

Gooi- en Eembode 20 okt 2017

Hilversum “Inwoners van Noord-Holland houden net zo veel van het Oranjehuis als Cubanen uit Havana van een echte havanna, als een Eskimo of Inuit van een eskimohond en een Eskimohut en als een Ajacied van Ajax.”

Al na de eerste zin van de derde editie van het Groot Goois Dictee dinsdagavond in het Hilversumse raadhuis lijken sommige deelnemers zich af te vragen waar zij aan begonnen zijn. “Sommige woorden kende ik niet eens”, zegt scholier Susana Arias van het Comenius College na afloop. “Ik ben blij als ik dertig fouten heb. Vooral op het moment zelf ga je twijfelen.” “Ja, dit is wel een dreun voor je zelfvertrouwen”, vult haar buurvrouw Caoimhe Rutten aan. “Je bent continu aan het strepen.”

Doel van het dictee is – naast plezier maken – geld ophalen om laaggeletterdheid te bestrijden. Na 3500 euro in 2015 en 5000 euro vorig jaar is de score dit jaar 8500 euro. Het bedrag gaat naar de bibliotheek in Hilversum dat het geld gebruikt om taalprogramma’s te kunnen bieden.Het dictee is opnieuw geschreven door oud-nieuwslezer Raymond Serré van NOS. Hij geeft toe dat wanneer hij zelf zou meedoen, hij zeker 20 tot 25 fouten maakt. “En als ik dit voor het nieuws zou voorlezen zoals het er staat, zou ik weggevoerd worden. Het zijn de bèta’s die de spellingregels maken, de alfa’s laten het klinken. Ik ben een alfa.”

Duidelijk geen alfa is Rein Leentfaar. Hij maakt geen enkele fout en is voor de derde keer op rij de grote winnaar. Jeroen van Heemskerck Düker is met drie fouten de beste Gooise deelnemer. De winnende scholier is Storm Brinkhuis met negentien fouten.

De Hilversumse Annemieke Duyf maakt dertien fouten en is content. “Het venijn zat hem in het begin. Het werd steeds makkelijker. Je moet op je gevoel afgaan en niet aan de regels denken.””Als je de regels kent, is het absoluut niet moeilijk”, vertelt dicteefanaat Bert Jansen uit Hilversum. “Je hebt ‘weet-woorden’ en ‘regel-woorden’. Die laatste mag je niet fout schrijven. En deze schrijver (Serré, red.) heeft klassieke instinkers. Als je die stijl weet, kun je de spellingregels vooraf nakijken. En dan mag je niet meer dan tien fouten maken.”

Wie waarschijnlijk meer fouten heeft, is Hilversummer Henk Roos. In de eerste van in totaal zes lange zinnen telt hij er tijdens het nakijken al vier. Vorig jaar had hij nog twintig fouten, overigens geen slecht resultaat. “Het is altijd een gok. Je begint er vol goede moed aan, dan neemt de twijfel toe en uiteindelijk volgt de frustratie. Wel weer leuk om in deze zaal te zijn.”